Omul care îi urmează pe alții devine fals, devine mecanic. Poate să fie un mare sfânt în ochii celorlalți, dar în străfundul ființei sale e doar lipsit de inteligență, nimic altceva. O fi el un personaj foarte respectabil, dar asta e numai la suprafață. Zgârie-i puțin poleiala și vei vedea că înăuntru e cu totul altă persoană, exact opusă celei de la suprafață.
Urmând pe alții poți să-ți cultivi un caracter frumos, dar nu poți să ai o conștiință frumoasă, și atâta timp cât nu ai o conștiință frumoasă nu poți să fii liber. Poți să-ți schimbi încontinuu închisorile, poți să-ți tot schimbi lanțurile, sclaviile, poți să fii hindus sau mahomedan sau creștin sau jainist – asta nu te va ajuta. Să fii jainist înseamnă să-l urmezi pe Mahavira ca model. Urmându-l pe Mahavira, vei deveni o entitate falsă. Îți vei pierde toată realitatea, îți vei pierde toată sinceritatea, vei fi nenatural, vei fi mincinos față de tine însuți.
Conform spuselor lui Buddha, înțelepciunea înseamnă a trăi la lumina propriei conștiințe, iar prostia înseamnă a-i urma pe alții, a-i imita pe alții, a deveni umbra altcuiva.
Adevăratul maestru creează maeștri, nu adepți. Falsul maestru te convinge să-l urmezi, să-l imiți, să fii o copie la indigo a lui. Adevăratul maestru își dă toată silința să te facă independent de el, pentru că dependența nu duce nicăieri. Omul e dependent de secole, și tot mai continuă să se împiedice în noaptea întunecoasă a sufletului.
Numai lumina interioară poate deveni soare. Adevăratul maestru nu te va lăsa să fii o copie a lui, el vrea să fii original. El te iubește! El vrea să fii complet liber, să fii liber de toate dependențele exterioare.
Dar omul de rând nu vrea să fie liber. El vrea să fie dependent. El vrea să-l călăuzească altcineva. De ce? Pentru că atunci poate să arunce întreaga răspundere pe umerii altcuiva. Și, cu cât arunci mai mult răspunderea pe umerii altcuiva, cu atât posibilitatea de a deveni inteligent e mai mică. Responsabilitatea, provocarea adusă de responsabilitate creează înțelepciunea.
Trebuie să accepți viața cu toate problemele ei. Trebuie să treci prin viață neprotejat; trebuie să-ți cauți și să-ți găsești drumul tău. Viața e un prilej, o provocare de a te găsi pe tine. Dar prostul nu vrea să meargă pe drumul greu, prostul alege scurtătura. El își spune: «Buddha a atins iluminarea, de ce să-mi mai bat și eu capul? Mai bine îi urmăresc comportamentul și îl imit. Iisus a atins nemurirea, așa că de ce să mai caut și eu? Mai bine devin o umbră a lui Iisus. Îl urmez oriunde merge.»
Dar cum ai să devii inteligent urmând pe altcineva? Nu-i dai nicio șansă inteligenței tale să explodeze. Ea are nevoie de o viață plină de provocări, o viață aventuroasă, o viață care știe să riște și să intre în necunoscut. Și numai inteligența te poate salva – nimeni altcineva. Poți deveni propria ta nirvana numai ascultând de inteligența proprie, de conștiința proprie.
Urmează lumina din tine și vei fi înțelept. Lasă pe alții să fie liderii tăi, călăuzele tale, și vei rămâne prost, vei continua să ratezi toate comorile vieții care sunt ascunse în tine.”
(Osho, „Inteligența – Reacționează creativ la prezent”, Pro Editură și Tipografie, 2006)
-sursa- http://new.osho.ro/lumina-din-tine/-
Inchei cu Trebuie sa Traiesc.
gabriella.
URMEAZA-TE PE TINE INSUTI,ASCULTA DE VOCEA TA INTERIOARA
RăspundețiȘtergereSIGUE A TI MISMO,ESCUCHA TU VOZ INTERIOR
Aceste minunate cuvinte intelepte ar trebui inscriptionate pe benere masive asezate pe tot teritoriul tarii in asa fel incit vazindu-le tot timpul poate s-ar ajunge la constientizarea si aprofundarea lor, fiind intelese si puse in aplicare de tot mai multe persoane, Trezirea la realitatea adevarata redata de aceste cuvinte ar insemna pentru noi ca persoane si ca tara un mare pas catre progres. Cu mult drag, dorind bine tuturor, R.
RăspundețiȘtergere