Totalul afișărilor de pagină

27 apr. 2018

Tehnici de dilatare a momentului prezent...

Înțelepții vorbesc despre faptul că trecutul și viitorul nu există. Ceea ce există este doar prezentul. Majoritatea oamenilor rămân agățați de ceva din trecut sau aleargă după viitor. Puțini sunt cei care savurează clipele prezente. Și tu îți poți aminti momentele când erai îndrăgostită și erai în prezența ființei iubite. Acele clipe cu siguranță că ți le amintești și acum, tocmai pentru că atunci erai ancorată cu totul în momentul prezent. 
Dacă vrei să reușești cu adevărat în tot ce îți propui, învață să trăiești în prezent, să iubești și să savurezi Prezentul.
Găsește oaza ta de linișteO metodă eficientă de a aprofunda trăirea în momentul prezent este orice formă de meditaţie. Dacă nu știi încă să meditezi, e bine să știi că o condiție de bază este să nu lași mintea să zburde, iar dacă o face, să nu acorzi atenție gândurilor. Focalizează-te pe trăirea pe care o ai, pe ceea ce simți. 
Poţi alege să rămâi acasă și să privești cerul sau să mergi singură într-un parc şi să rămâi o jumătate de oră la umbra unui copac. Bucură-te de ceea ce privești. Fiecare frunză din copac sau fiecare nor pufos de pe cer.

Chiar dacă la început îți revin tot felul de gânduri și îți distrag atenția de la momentul prezent, perseverează. Poate nu vei avea o stare specială încă de la început, dar dacă vei reuși să îți menții mintea în momentul prezent preț și numai de câteva clipe, te vei simți invadată încet și sigur de fericire. Fă asta zi de zi, cel puţin o săptămână.Poţi alege, de asemenea, ca în fiecare dimineaţă, după ce te-ai spălat, să ieşi pe balcon sau la fereastră şi… să intri în reverie. Nu te gândi la lucrurile pe care le ai de făcut, la îngrijorările sau bucuriile ce te aşteaptă. Pur şi simplu, fii acolo: priveşte răsăritul, bucură-te de răcoarea dimineţii, respiră din plin aerul curat al zorilor și minunează-te de tot ce te înconjoară.

Fă din această tehnică un ritual zilnic şi el va fi pentru tine o oază de  linişte.

Explorează-ţi simţurileActivarea simțurilor face ca mintea să fie adusă spontan în prezent. Vagabondarea ei prin trecut și viitor este întreruptă. Astfel, o cale de întoarcere în prezent este audiţia muzicală. O melodie frumoasă, lentă îţi va încetini ritmul gândurilor. Cântecele gregoriene, compoziţiile marilor clasici îţi vor induce o anumită rezonanţă.

În tradiţiile spirituale e des întâlnită practica de a suna dintr-un clopoţel în timpul ceremoniilor şi perioadelor de meditaţie. Un clopot cu rezonanţă bună îşi va prelungi tonul mult timp după ce l-ai făcut să vibreze – iar astfel extinde momentul, dilată clipa. Este un sunet durabil şi generos care ne ajută să prelungim la maxim durata puterii noastre de concentrare asupra lui ACUM și AICI.

Practicile spirituale folosesc, de asemenea, tămâia. Un miros puternic are şi el capacitatea de a dilata clipa. Am trăit cu toţii această experienţă, echivalentul olfactiv al unui déja-vu, când ne amintim brusc un eveniment din trecut doar mirosind acelaşi parfum.
Poți folosi uleiurile volatile pe care le preferi, esențele parfumate te vor aduce în momentul prezent și te vor umple de bucurie. La fel, tehnicile de masaj, mângâierile, atingerile uşoare – ne aduc şi ele imediat în prezent.

Viața se trăiește AICI ȘI ACUMRevenirea în prezent poate fi mult ajutată de îndeplinirea ritualurilor zilnice, cele personale sau de cuplu, într-o manieră conștientă. Ritualurile conştiente în cuplu ne susţin să trăim clipa şi să ne bucurăm de o stare durabilă de armonie: sărutul de dimineaţă sau de seară, jumătatea de oră de conversaţie liniştită după cină, spălatul vaselor împreună după fiecare masă, plimbarea de duminică, exerciţiile spirituale stabilite de comun acord. Plictiseala individuală sau într-o relaţie se naşte din monotonia de ritm, o rutină care se strecoară pe nesimțite în urzeala fiecărei zile. Prima măsură este deci varierea ritmului - accelerarea sau încetinirea evenimentelor și trăirea lor la intensitate maximă. 
Atunci când le acordăm importanță, chiar și cele mai mici și neînsemnate lucruri și gesturi capătă o strălucire aparte și ne aduc bucurie.
Înţelepciunea străveche spune că viaţa se trăieşte ACUM. Unele dintre noi am uitat această învăţătură. Dacă ratăm prezentul, ne ratăm viaţa. Lasă-ți trecutul să treacă fără a mai reveni asupra lui, viitorul lăsa-l în mâna lui Dumnezeu. Prezentul însă este în mâinile tale. Trăiește-l la maxim, AICI ȘI ACUM.

-sursa- http://venus.org.ro/index.php/ro/sanatate/29-relaxare-si-regenerare/86-tehnici-de-dilatare-a-momentului-prezent-

Iti transmit din suflet Lumina si Iubire.
gabriella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu