Totalul afișărilor de pagină

2 iun. 2016

OSHO – ALCHIMIA RESPIRATIEI...

Este adevarat ca, pe cat putem, nu ar trebui sa impiedicam sau sa intervenim in cursul natural al vietii noastre, altfel apar probleme. Ar fi bine sa nu deranjam felul in care corpurile noastre functioneaza in mod normal. Nu ar trebui sa intervenim in modul in care respiram, umblam, stam in picioare sau ne asezam, pentru ca in clipa in care o facem incep sa apara schimbari.
Amintiti-va ca atunci cand pierdem ceva are loc o schimbare, si atunci cand castigam se intampla acelasi lucru. Atat pierderea, cat si castigul sunt schimbari.  Asa ca, daca vreti sa ramaneti la fel, este corect sa nu interveniti asupra respiratiei. Dar, daca vreti sa produceti o transformare in vietile voastre, atunci trebuie sa va asumati riscul.
Riscul este ca atunci cand va schimbati felul de a respira, va schimbati intregul stil de viata.
Daca sunteti satisfacuti asa cum sunteti, daca voi considerati ca este in regula sa fiti cum sunteti acum, atunci nu trebuie sa faceti nimic. Dar daca simtiti ca nu este destul sa fiti asa cum sunteti acum, trebuie sa faceti o schimbare! Atunci o schimbare in felul de a respira ajunge sa fie importanta, foarte importanta.
In clipa in care va schimbati felul de a respira, multe dintre lucrurile din voi vor incepe sa se destrame si multe altele se vor aduna la un loc. Dupa mii de experimente s-a descoperit care sunt acele parti care se destrama si care sunt cele care se aduna si vi se adauga. Acum este aproape batut in cuie: e o adevarata stiinta!
Stim cu totii cateva lucruri din viata de zi cu zi. De exemplu, cand te infurii ti se schimba felul in care respiri, nu ramane la fel. Felul in care respiri se schimba chiar si atunci cand esti tacut si calm, nu ramane ca inainte. Iar daca stii cum respiri cand esti calm, atunci poti sa creezi acea stare prin reglarea respiratiei in asa fel incat sa corespunda cu tacerea.
Mintea si respiratia sunt legate una de cealalta.
Cand mintea se excita sexual, respiratia se schimba imediat. Deci, daca atunci cand esti excitat nu lasi felul in care respiri sa se modifice, dorinta de sex dispare. Nu poate continua.  Pentru ca orice lucru sa se poata produce, fiecare parte a corpului trebuie sa se alinieze intr-un anumit fel cu toate celelalte. Asa ca, daca incepi sa respiri calm atunci cand te ia pe sus ditamai valul de furie, furia se va evapora, pentru ca nu are cum sa ramana la fel cand respiri calm.  Este imposibil ca cineva sa fie furios daca respiratia ii este calma si regulata.
Furia si respiratia linistita nu pot merge mana in mana.
Deci disciplina respiratiei este foarte importanta. O schimbare a modului de a respira duce la o schimbare corespunzatoare in mintea voastra.  Si inversul este posibil. Daca respiri in modul in care o faci cand esti furios, descoperi repede ca in minte iti apare furia. Ar fi bine sa intelegem, aici, diferenta dintre ceea ce numim respiratie artificiala si ceea ce numim respiratie naturala. Ceea ce voi cunoasteti ca fiind respiratie naturala nu e chiar atat de naturala. Daca o intelegeti cu adevarat, veti sti ca acea respiratie cu care sunteti obisnuiti este artificiala, dar pentru ca ati respirat asa multa vreme, inca din copilarie, v-ati obisnuit cu ea. A devenit un obicei, o a doua natura. Voi nu stiti cu adevarat ce este respiratia naturala! Respirati intr-un anumit fel ziua, iar noaptea respirati intr-un mod foarte diferit. Respiratia voastra din timpul zilei a devenit artificiala. Noaptea, in timp ce dormiti, respiratia naturala preia controlul. Felul in care respirati in timpul somnului este mai natural decat respiratia voastra din timpul zilei.Daca deveniti ceva mai constienti de modul in care respirati cand sunteti intr-o multime si cum o faceti cand sunteti singuri, veti constata ca cele doua moduri sunt foarte diferite. Veti descoperi ca respiratia vi se schimba si atunci cand iesiti din multime si ramaneti singuri. Cand sunteti inconjurati de o multime, mintea voastra este in tensiune, iar respiratia este scurta si superficiala, nu merge in profunzime. Dar atunci cand sunteti singuri si relaxati, respiratia voastra devine din nou profunda. Noaptea, cand dormiti, ea ajunge complet profunda. Nu respirati niciodata atat de profund ziua; cand sunteti treji nu respirati niciodata atat de natural si profund, si puternic, incat sa va puteti auzi respiratia.
Ceea ce noi cunoastem drept respiratie naturala nu este naturala: este doar o respiratie conditionata si artificiala din care ne-am facut un obicei. Copiii respira complet altfel. Duceti un copil la culcare si uitati-va la el cum doarme: respira cu burta; pe masura ce respira, burta i se ridica si coboara. Dar adultii respira cu pieptul. Copilul respira natural. Daca incepeti sa respirati precum copiii, mintea voastra va ajunge incet-incet in aceeasi stare cu cea a unui copil; mintea voastra va deveni la fel de inocenta ca a unui copil. Sau, invers, daca veti deveni la fel de inocenti ca si copiii, veti incepe sa respirati cu burta.
In Japonia si China, statuile lui Buddha il reprezinta cu o burta mare si un piept mic. Noua ni se pare ca statuile japoneze arata ciudat, credem ca sunt deformate si urate. Dar, de fapt, ele sunt corecte, pentru ca atunci cand respira un om al tacerii cum e Buddha, el respira cu burta, acesta e modul natural de a respira! Burta cea mare a statuii lui Buddha este simbolica. 
S-ar putea ca in realitate ea sa nu fi fost atat de mare, dar trebuia sa fie reprezentata astfel, pentru ca un om ca Buddha respira cu burta si este inocent ca un copil. Cand intelegem asta, putem sa ne indreptam catre o respiratie mai naturala.
Cand respiratia noastra devine complet naturala, in interiorul nostru incepe sa se dezvolte si sa se desfasoare cel mai mare potential al vietii noastre. Respiratia este atat de profund legata de fiinta noastra incat chiar si o usoara modificare a ei creeaza reverberatii in intreaga noastra fiinta.
Oxigenul din respiratie reprezinta potentialul pentru viata. Respirand profund, inspirati atat de multa viata, incat potentialul energiilor voastre latente este zgandarit si incepe sa se trezeasca. … Daca iti urmaresti respiratia profunda timp de douazeci si patru de ore pe zi, vei ajunge sa nu mai poti dormi deloc. Atentia constanta asupra respiratiei te tine treaz.
De ce deveniti apatici si lipsiti de sensibilitate cand mergeti intr-un loc aglomerat? Din cauza excesului de dioxid de carbon si a lipsei de oxigen! Orice produce carbon in corpul nostru ne adanceste inconstienta. Cresterea nivelului de dioxid de carbon din corp duce la mai mult somn, ne aduce energiile deja adormite intr-un somn mai profund.
Oxigenul este extrem de pretios. Cu cat iti umpli mai mult corpul cu oxigen, cu atat mai rapida va fi tranzitia de la corp la suflet.
… Oxigenul este de mare ajutor in trezirea si curgerea lui kundalini. Oxigenul, care este adevarata forta vitala, este invizibil. Ceea ce noi numim viata noastra este un proces de oxigenare. Oriunde exista oxigenare, exista si viata. Viata este oxigen in flacari.
Deci: cu cat se oxigeneaza mai mult, cu atat mai stralucitoare este flacara vietii tale! 

Sursa: cartea OSHO –  IN CAUTAREA MIRACULOSULUI, Editura MIX, 2012

 Inchei cu Trebuie sa Traiesc.
gabriella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu