Totalul afișărilor de pagină

5 apr. 2020

Intra in legatura cu propriul tau subconstient...

Subconstientul nu numai ca inmagazineaza amintiri si stari emotionale, dar el este si rezervorul creativitatii, intuitiei si ideilor care sunt, toate, intangibile. Intuitia se manifesta brusc, indreptandu-ne intr-o anumita directie. O idee ni se iveste in minte pe cand tundem iarba, intr-o clipa, si gata – gasim rezolvarea unei probleme care ne framanta de zile intregi. Subconstientul este acela care ne-a ajutat sa o solutionam. Daca se intampla sa fii un artist, subconstientul tau actioneaza in acelasi fel: iti furnizeaza ceea ce lumea numeste „inspiratie” – adica o idee creativa din care se naste sau se desavarseste viitoarea ta lucrare artistica.
Meseriile in care creativitatea detine un rol preponderent favorizeaza accesul oamenilor la subconstientul lor intr-o masura mult mai mare decat cele mai numeroase activitati numite „de birou”. In mediul acesta, creativitatea este mai degraba un handicap, care ameninta sa rastoarne rutina si sa submineze autoritatea sefului – mai ales daca omul cu idei face parte din randul subordonatilor! Ideile bune nu se bucura intotdeauna de recunoastere imediata sau de grabnica aplicare in practica si cred ca suntem destui care sa stim deja ca, pentru fiecare asemenea idee buna, se gasesc cel putin zece persoane care spun ca „n-o sa mearga”. Foarte adesea, flexibilitatea este inlocuita de rutina, ceea ce ne ingreuneaza enorm munca, si viata in general, intrucat le ingradeste intre niste limite fixe si le transforma intr-o intreaga plictiseala. In vremurile de azi, aportul si realizarile ratiunii (care, dupa cum ne amintim, nu reprezinta decat partea cea mai mica a capacitatii noastre mentale) sunt cu mult supraevaluate – exact pe cat sunt de flagrant subevaluate resursele subconstientului. In general, nu credem decat ceea ce vedem cu propriii nostri ochi sau ceea ce suntem in stare sa atingem cu mana. Nu consideram ca sunt reale decat lucrurile care se pot masura si care au alaturi tabele de cifre si situatii statistice ale datelor experimentale.Creativitatea, intuitia si ideile par sa ocupe un loc nu prea fruntas (in afara de ocaziile in care s-au dovedit foarte rentabile) , pentru ca raman dificil de masurat, asa incat, din punct de ve dere oficial, ele nici macar nu exista . Si totusi, daca stam si ne gandim, to t ce ve dem in jurul no stru a inceput prin a fi o simpla idee. Cuiva i s-a aprins un beculet, s-a nascut o intuitie din care a prins contur o afacere – si iata cum a aparut intreprinderea sau firma la care lucrezi tu acum. Cineva a avut o idee si s-a apucat sa puna un motor la trasura si asa se face ca astazi calatorim cu masina si asa mai departe.
NOTA: Fiecare mare realizare a fost la inceput doar o idee. Gandeste-te putin: ce te-a facut sa cumperi cartea aceasta? Poate ca ai vazut titlul sau ai remarcat coperta si ti-a venit ideea ca asa ti-ai rezolva vreuna dintre problemele care te framanta? Probabil te-ai uitat in indexul de la sfarsitul cartii ca sa vezi daca figureaza acolo si vreun aspect legat de ea si apoi ai inceput sa citesti o jumatate de pagina, dupa ·care te-ai hotarat sa cumperi cartea. Ideile vin pe nepusa masa, ca din intamplare – nu le poti programa. Ele nu au nici o legatura cu vointa. Cu cat te straduiesti mai mult sa ai o idee noua, cu atat mai greu reusesti. Cu cat incerci sa-ti impui vointa asupra subconstientului, cu atat el iti refuza accesul la banca lui de date. Ideile se ivesc atunci cand intorci capul si te uiti in alta parte – cand te gandesti la cu totul altceva.
In mod similar, intuitia nu are nici ea nimic de-a face cu factorul volitional. Intuitia se manifesta ca o forta care te orienteaza .intr-o anumita directie, aparent irationala, dar care ulterior se dovedeste a fi fost directia corecta. Subconstientul nu sta degeaba nici o clipa. Chiar daca tu nu te mai gandesti la problema care te preocupa, subconstientul continua sa o analizeze si, in clipa cand esti suficient de relaxat pentru a asculta ce-ti spune mica voce dinlauntru, el iti serveste solutia sub forma unei intuitii sau a unei idei. Acest lucru se poate petrece fie ziua, in stare de veghe, fie noaptea, in vis (chiar daca, in acest caz, intuitia sau ideea va aparea sub o anumita deghizare) . Prin vise eliminam anxietatile si temerile acumulate in timpul zilei si, astfel, eliberandu-ne de ele, reusim sa ne odihnim. Daca nu ar exista visele, aceste anxietati ne-ar impiedica sa ne continuam somnul (sau sa adormim) si sa ne refacem rezervele de energie. Pentru a putea profita c;le serviciile pe care ni le face devotatul subconstient, este necesar sa invatam sa luam aminte la „mica voce” dinlauntrul nostru. Este foarte important sa ne controlam demersul rational. Daca nu o facem, ratiunea se va instapani cu totul peste noi si ne va bloca accesul catre subconstient. Daca suntem in permanenta ingrijorati si ne lasam prada „gandurilor negre”, devenim extrem de nereceptivi fata de orice idee constructtva.
Daca vrem sa beneficiem de pe urma intuitiei si a ideilor creative, este nevoie sa ne obisnuim sa inchidem partial robinetul mintii constiente – ratiunii – din noi. Uneori, facem acest lucru fara sa ne dam seama, in mod natural. Tu, cititorule, aminteste-ti de cate ori stai la birou si te uiti pe fereastra fara a privi insa atent nici trecatorii, nici altceva, fara a inregistra ceea ce se petrece in jurul tau, gandindu-te atat de intens la un lucru anume, incat parca il si vezi in fata ochilor. In aceste momente, ai trecut deja in starea de visare cu ochii deschisi, in care ratiunea este oarecum atipita si te lasa sa hoinaresti in voie prin sentimentele sau gandurile care vin, libere, sa te viziteze. Esti atat de cufundat in aceasta stare de visare cu ochii deschisi, incat ramai aproape nemiscat minute in sir – dar numai daca nu te lasi dominat de griji, numai daca nu esti incordat. Indata ce relaxarea scade, incepi sa te misti. Grijile te coplesesc din nou – ele reprezinta interventia ratiunii si trebuie s-o tii sub control daca vrei sa-ti pui in valoare si sa-ti folosesti subconstientul.
Vera Peiffer

Iti transmit din suflet Lumina si Iubire.
gabriella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu