Totalul afișărilor de pagină

11 sept. 2015

Visarea lucida produce cele mai inalte frecvente cerebrale inregistrate vreodata ...

Visarea lucida este una dintre categoriile de visare pe care o experimenteaza multi oameni. Aceasta se intampla atunci cand cineva viseaza si in timpul visului individul este complet constient ca viseaza. Unii oameni raporteaza o stare vaga de luciditate atunci cand viseaza, insa fara a putea schimba continutul visului. Alte persoane au experimentat o luciditate profunda, fiind constienti de faptul ca viseaza si in acelasi timp pot schimba visul, in final avand libertatea de a face tot ceea ce ei isi doresc sa faca in vis.Visele sunt fenomene fascinante, pentru ca ne aduc revelatii dintr-o lume plina de experiente pe care nu le putem percepe sau crea intr-o stare de constienta normala, sau putem?

Visarea lucida este un fenomen studiat; cercetatorii continua sa exploreze acest domeniu pentru ca in timpul visarii lucide se evidentiaza niste modele cerebrale speciale si in acelasi timp fenomene biologice in corp. Un exemplu de studiu recent, din 2009, ce s-a desfasurat la Neurological Laboratory in Frankfurt, a demonstrat ce visatorii lucizi produc cele mai rapide unde cerebrale inregistrate vreodata, unde gama de peste 40 Hz. Acest fapt sugereaza ca persoanele care viseaza lucid sunt mai constienti de sine si mult mai constienti in aceasta stare decat in stare de veghe. Noi nu functionam nici macar aproape de acele frecvente (din punct de vedere al frecventei undelor cerebrale) atunci cand suntem in stare de veghe, functionand la frecvente chiar mai joase decat in somn. Cercetarile arata ca existenta undelor gama sugereaza o experienta perfect constienta, deci, in concluzie, starea de veghe in vis este un fenomen real. Acest fapt riddica intrebarea: care este de fapt reala? Ar putea fi ceea ce noi percepem cand sunt total constienti de fapt un vis? Sau acestea sunt doar diferite aspecte ale realitatii intre care noi sarim inainte si inapoi? Este capacitatea noastra de a ne crea realitatea mult mai usor in stare de visare lucida legata de frecventa inalta de functionare a creierului? Ce am putea sa facem daca am atinge acele frecvente inalte fara a fi in visare lucida? Am putea sa manifestam instantaneu, la fel ca in visul lucid? Undele cerebrale gama sunt legate de activitati mentale de factura inalta si de consolidarea informatiilor. Functionarea la aceste frecvente permite creierului sa lege si sa proceseze informatii din parti multiple ale creierului. Folosim o mai mare parte din creier atunci cand experimentam visarea lucida decat atunci cand suntem perfect treji.

Unde Delta: Acestea sunt cele mai intalnite la copiii nascuti prematur. Ele sunt de frecventa foarte joasa si se afla intre 0.5 si 2 Hz
Unde Theta: Acestea au o frecventa ceva mai inalta, undeva intre 4 si 7 Hz. Sunt legate de somnul usor, de starea REM (rapid eye movement), vise si halucinatii.

Unde Alfa: Undele alfa au o frecveta si mai inalta. Ele se situeaza undeva intre 8 si 12 Hz. Acestea sunt cele mai intalnite in timpul relaxarii, contemplatiei si in lipsa stimulilor vizuali. Deci atunci cand nu esti distras sau concentrat pe lumea exterioara, ci in zona proprie de contemplatie, relaxare si constienta, creierul tau vibreaza in aceasta plaja de frecventa.

Unde Gama: Undele cerebrale gama au frecventa cea mai inalta. Ele sunt situate udeva intre 40 si 100Hz, cele mai inalte frecvente inregistrate, cunoscute omului.

Este un fapt consemnat de catre cercetatori ca odata cu varsta si de-a lungul evolutiei umane dimensiunea EEG (electroencefalograma) creste. EEG este inregistrarea activitatii electrice la nivelul scalpului. Ea masoara fluctuatiile de voltaj ce rezulta din curgerea curentilor ionici in interiorul neuronilor din creier. In acest fel se masoara diferitele unde cerebrale si frecventele diferite pe care aceste miscari le produc.

Nu cu mult timp in urma, cercetatori condusi de catre Richard Davidson, neurocercetator la W.M. Keck Laboratory for Functional Brain Imaging and Behavior (Laborator pentru Imagistica Cerebrala si Comportament) a format o echipa formata din calugari si voluntari. Chiar Dalai Lama a numit opt dintre cei mai desavarsiti practicanti pentru a face parte din echipa lui Davidson, pentru a-i testa cu aparatul de EEG si pentru scanarea creierului. Acesti calugari provin dintr-o traditie in care se mediteaza, avand la activ intre 10.000 si 50.000 de ore de meditatie, de-a lungul unei perioade intre 15 si 45 de ani.
Calugarilor li s-au montat 256 de senzori si li s-a cerut sa mediteze pentru perioade scurte de timp, Davidson fiind interesat in special in aparitia undelor gama, cele mai inalte unde cerebrale si cel mai important impuls electric cerebral cunoscut pana acum. Rezultatele au demonstrat ca acestia prezinta mult mai multa activitate cerebrala in zona de unde gama decat in cazul celorlalti voluntari. Miscarea undelor prin creier a fost mult mai organizata si coordonata.
Cercetatorii sugereaza ca simpla existenta a acestor unde gama sincronizate indica fatul ca experienta constientei are loc. Starea de unde cerebrale gama este cea mai sensibila din punct de vedere al nivelului de constienta masurat. Undele gama sunt asociate cu inteligenta, compasiunea, auto-controlul si sentimentul natural de bucurie.
Ce putem spune, deci, in legatura cu aceste descoperiri? Faptul ca activitatea cerebrala in timpul experientelor de visare lucida radiaza o frecventa gama este de importanta majora. Ne arata faptul ca vibratia creierului nostru este foarte inalta si functioneaza mai clar, mai coerent si intr-o stare de constienta mai inalta decat atunci cand suntem in stare de veghe. Cu toate ca dimensiunea creierului a ramas aceiasi pentru 200.000 de ani, frecventa undelor cerebrale si starile de constienta s-au modificat de-a lungul timpului. Oamenii par sa aiba frecvente cerebrale din ce in ce mai inalte si sa functioneze in alte stari de frecventa, pe masura ce evoluam. Imaginati-va o cursa ce vibreaza la frecventa existenta in stare de meditatie, evidentiind unde cerebrale gama. Prezenta undelor gama arata faptul ca oamenii care experimenteaza visare lucida profunda au o experienta total constienta, in interiorul “lumii viselor”.

Cine poate spune ca atunci cand visam lucid nu experiemntam o realitate paralela care functioneaza la o frecventa mai inalta? Poate starile de frecventa mai inalta ne permit accesarea unor linii temporale alternative, a unor alte dimensiuni sau aspecte ale realitatii. Exista multe intrebari legate de visare si in principal de visarea lucida, care se nasc in acest moment. Sunt foarte putine lucuri intelese in legatura cu acest fenomen, insa ceea ce stim este ca visele noastre ne permit sa ne creem propria realitate la o anumita frecventa a undelor cerebrale. Si pe masura ce fizica cuantica intelege modul in care constiinta noastra modeleaza direct lumea fizica/materiala, imaginati-va cate posibilitati exista in realitate in zona de frecvente de unde cerebrale gama, sau chiar si mai inalte. Potentialul rasei umane este practic nelimitat.
 

 

Un comentariu:

  1. hmm, mercy Gabriela.interesant ce se cominica. Pe partea practica e ceva mai simplist... .

    RăspundețiȘtergere