Totalul afișărilor de pagină

1 dec. 2015

Recunoașterea modului în care mintea modelează experiența ...

De multe ori, Buddha a spus că mintea crează, formează și experimentează tot ceea ce se întâmplă cu tine, fără nicio excepție. De aceea, din perspectiva buddhistă, ceea ce se întâmplă în interiorul tău (în mintea ta) este mult mai important pentru a determina dacă ești fericit sau trist, decât circumstanțele în care te afli în viață.
Stai puțin! Sună rezonabil ceea ce se spune aici? Au cumva lucrăturile interne ale minții tale un efect mai mare decât, să spunem, posesiunile sau mediul înconjurător?
 Ar fi bine să începeți să vă construiți obiceiul de a vă întreba aceste tipuri de întrebări când dați peste informații noi. Investigarea punctelor de vedere citite într-o carte sau auzite de la un maestru nu este un joc intelectual. Dacă este făcută corect, asemenea întrebări devin o parte vitală a dezvoltării spirituale. După cum și Buddha însuși a indicat, a accepta anumite afirmații ca adevărate, în timp ce refuzi altele fără a le examina cu atenție nu te ajută prea mult.

În acest caz, examinarea este extrem de importantă, pentru că întrebările se concentrează pe cel mai bun mod în care îți poți trăi viața. Ar trebui ca această căutare a fericirii să se concentreze în mod principal pe acumularea de posesiuni sau alte obiecte ”exterioare”? Sau este o cale mult mai bună să te dedici în curățarea casei interioare pentru a fi mai bine? Pentru a înțelege mai în profunzime cum poți examina o asemenea problematică, să considerăm următorul exemplu. Doi prieteni de-ai tăi, Jennifer și Karen, merg într-o vacanță, împreună, în Tahiti. Ele se cazează în aceiași casă luxoasă de oaspeți, mănâncă aceiași mâncare pregătită de către bucătarul șef, stau pe aceiași plajă pe șezlong și se implică în aceleași activități de recreere. Dar în momentul în care se întorc acasă, poveștile lor sunt parcă desprinse din două lumi diferite. Pentru Jennifer, Tahiti a fost Raiul pe Pământ, pe când pentru Karen, a fost iadul însuși. Pentru fiecare experiență minunată pe care o povestește Jennifer, Karen povestește două experiențe îngrozitoare. Situația este ipotetică desigur, însă nu este o situație familiară? Nu vi s-a întâmplat niciodată așa ceva?
Să luăm în considerare un alt scenariu. În timpul războiului, doi prieteni sunt prinși și închiși într-un lagăr. La fel ca în exemplul anterior, amândoi soldații trăiesc aceiași realitate, însă de data aceasta, condițiile exterioare sunt mizerabile. Unul dintre soldați experimentează o tortură mentală extremă din cauza condițiilor fizice groaznice și ajunge plin de amărăciune și cu sufletul sfâșiat; celălalt reușește să se ridice deasupra condițiilor de trai, ba chiar devine o sursă de putere pentru ceilalți prizonieri. Povești adevărate precum acestea nu sunt rare, deci cum le poți interpreta?
Aceste exemple (cele relevante pentru experiența ta) demonstrează că circumstanțele exterioare ale vieții nu sunt singurii factori – și nici măcar cei mai importanți – care determină dacă ești mulțumit sau nu. Dacă ar fi condițiile exterioare mai importante decât starea mentală, atât Jennifer cât și Karen ar fi iubit Tahiti, iar amândoi prizonierii ar fi fost la fel de afectați, deci oamenii bogați și faimoși nu ar trebui să se gândească niciodată la sinucidere.
 Cu cât privești mai în detaliu, cu atât vezi mai clar (dacă poți considera învățăturile buddhiste corecte) faptul că atitudinea mentală este cel mai important factor care îți determină calitatea vieții. Cu toate acestea, nu trebuie să spunem că circumstanțele exterioare nu înseamnă nimic sau că toate persoanele ar trebui să își dea toate posesiunile materiale pentru a fi un căutător spiritual sincer, ci că, fără dezvoltarea resurselor interioare de pace și stabilitate interioară, niciun succes lumesc – fie că este măsurat în termeni de avere, putere, faimă sau relații – nu poate aduce cu adevărat satisfacție. Sau după cum spunea cineva, ”Banii nu pot cumpăra fericirea, pot doar să îți permită să selectezi propria formă de nefericire”.
- sursa: http://www.dummies.com/how-to/content/recognizing-how-your-mind-shapes-your-experience.html


Inchei cu Trebuie sa Traiesc.
gabriella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu