Totalul afișărilor de pagină

14 apr. 2017

IERTAREA – calea catre fericire…

Cu toti trebuie sa practicam iertarea. Orice om care are o problema cu iubirea de sine prezinta un blocaj in acest domeniu.
Iertarea ne deschide inima in fata iubirii de sine.
Foarte multi oameni pastreaza ani la rand resentimentele in inimile lor, considerand ca ceea ce le-au facut ceilalti a fost si ramane de neiertat.
In realitate, resentimenele nu sunt altceva decat o inchisoare emotionala personala. In final oamenii raman cu dreptatea lor, dar nu se aleg niciodata cu fericirea.
Parca te aud spunand:
”Bine, dar nu stii ce mi-a facut cutare. Este de neiertat !”

Incapacitatea de a ierta este una dintre cele mai cumplite torturi pe care ne-o aplicam singuri.
Amaraciunea si resentimentele sunt ca si cum inghiti o lingurita de otrava in fiecare zi.
Ele sfarsesc prin a se acumula si prin a ne otravi. Este imposibil sa ne simtim sanatosi si liberi atunci cand ne cramponam de trecut.
De multe ori, incidentele pe care refuzam sa le iertam s-au petrecut cu foarte mult timp in urma. Este adevarat, cutare s-a purtat urat cu noi, dar asta s-a petrecut demult.
Alteori, ni se pare ca daca ii iertam pe cei care ne-au facut rau, le aprobam astfel comportamentul.
Una din cele mai mari lectii spirituale pe care ni le ofera viata este aceea ca orice om face ce stie mai bine in momentul respectiv, tinand cont de cunoasterea, intelegerea si luciditatea sa.
Invariabil, orice om care se comporta abuziv a fost abuzat in copilarie. Cu cat abuzul a fost mai mare, cu atat mai profunda este durerea sa interioara.
Nu vreau sa spun cu asta ca trebuie sa aprobam comportamentul abuziv, dar merita sa devenim constienti de durerea celor care ne abuzeaza, de dragul cresterii noastre spirituale.

S-a terminat. Incidentul care te-a ranit s-a petrecut cu mult timp in urma.
De aceea, detaseaza-te de el.
ACORDA-TI PERMISIUNEA DE A FI LIBER. Iesi din inchisoarea emotionala pe care ti-ai construit-o singur si incepe sa te bucuri de viata.
Daca abuzul continua sa se petreaca si in prezent, intreaba-te de ce il tolerezi. Aceasta toleranta arata ca ai o pretuire de sine redusa.

De ce te complaci sa ramai in aceasta situatie?
Scopul este sa de a te ajuta sa te ridici pe un nivel superior al pretuirii de sine incat sa nu mai atragi in viata ta decat experiente pline de iubire.
Nu iti mai pierde timpul pentru a te ”razbuna”. Universul nu functioneaza asa. Tot ceea ce emitem sfarseste prin a se intoarce la noi, de multe ori multiplicat. De aceea, detaseaza-te de trecut si incepe sa te iubesti pe tine insuti in momentul prezent. Numai in acest fel vei putea construi un viitor minunat.
Oamenii pe care iti vine cel mai greu sa ii ierti sunt cei mai buni profesori ai tai. Daca te vei iubi suficient de mult pentru a nu te mai otravi singur cu resentimentele fata de ei, iti va fi usor sa ii ierti, iar tu te vei elibera.
Te sperie cumva libertatea?
Ti se pare mai sigur sa te cramponezi de ura si resentimentele tale?
Priveste-te in ochi…. in oglinda si spune-ti cu toata convingerea:
”Imi manifest acum intentia de a ierta!”
Repeta aceasta afirmatie de mai multe ori.

Ce simti?
Te simti blocat si incapatanat,
sau deschis si dornic sa te eliberezi?
Observa-ti cu detasare sentimentele. Nu te judeca singur, indiferent ce simti. Respira profund de cateva ori si repeta exercitiul.
Simti ceva diferit?
Gandeste-te la totii oamenii care te-au ranit de-a lungul vietii. Evoca-i mental, apoi adreseaza-te unuia dintre ei.
Spune-i ceva de genul:
”M-ai ranit profund, dar nu mai doresc sa raman cantonat/a in trecut. De aceea, te iert acum.”
Respira profund si repeta:
”Te iert si te eliberez.”
Inspira din nou si spune:
”Te-am eliberat. M-am eliberat de asemenea pe mine.”
Cum te simti?
Este posibil sa ai o stare de rezistenta interioara, sau dimpotriva de eliberare.
Daca inca mai simti o stare de rezistenta, respira profund
si spune-ti:

”Imi manifest intentia de a ma elibera de orice forma de rezistenta.”
Poti ierta mai multi oameni in aceeasi zi. La fel de bine, poti ierta unul singur. Nu conteaza prea mult. Indiferent cum doresti sa practici acest exercitiu, este la fel de bine.
Iertarea poate fi comparata cu decojirea unei cepe, foita cu foita.
Daca lacrimezi prea abundent, poate ca este bine sa pui ceapa deoparte si sa continui procesul a doua zi. Important este ca ai inceput sa aplici procesul iertarii.
Mai presus de orice, iarta-te pe tine insuti. Nu te mai invinovati si nu mai fi atat de dur cu tine. Nimeni nu te obliga sa te autopedepsesti. Indiferent ce ai facut, te-ai descurcat cum ai stiut mai bine.

- sursa-Louise L.Hay-

 

Iti transmit din suflet Lumina si Iubire.

gabriella.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu