Totalul afișărilor de pagină

26 mar. 2018

Un maestru Zen despre viata, moarte si spaimele omului modern...

Maestrul Zen Dokusho Villalba isi va lansa, la sfarsitul acestei luni, cea mai noua carte la Bucuresti. Am profitat de aceasta ocazie pentru a obtine acest interviu si a descoperi cum a devenit un tanar spaniol, student la Universitate, un mare maestru Zen si cum i-a schimbat viata intalnirea cu Taisen Deshimaru. Mici mostre de filozofie Zen.
Cum ati deveni dumneavoastra expresia, foarte des intalnita, "a fi Zen"?

"A fi Zen" nu inseamna nimic. Nu stiu cum a ajuns sa fie folosita aceasta expresie. Nimeni nu poate "fi Zen", deoarece calea de Zen este o modalitate de a "ne-a fi", si anume lipsa de substanta de individualitate. Zen nu este un capriciu, un stil sau un gust estetic. Este o cale de desteptare spirituala care dateaza de mai bine de 2500 de ani.

Cand a aparut filosofia Zen in viata dumneavoastra?

Am descoperit filozofia Zen atunci cand aveam douazeci de ani si studiam la Universitatea din Sevilla, Spania. Am asistat atunci la o conferinta tinuta de un calugar Zen si am inceput sa practic meditatia Zen cu acest calugar, intr-un centru care s-a deschis in acest oras (n.r. Sevilla). Un an mai tarziu am calatorit la Paris, unde am fost hirotonisit ca preot budist Zen de catre maestrul japonez Taisen Deshimaru.

Care sunt cele mai importante principii pentru un stil de viata Zen?

Calea Zen se bazeaza pe trei principii: pe primul loc se afla practica meditatiei Zen, numita Zazen; in cel de-al doilea rand, este vorba de o atitudine etica bazata pe a evita producerea durerii oricaror fiinte vii si, in cel de-al treilea rand, este vorba de experienta de trezire, prin care se realizeaza adevarata naturalete a realitatii.

 Ce face meditatia pentru noi? Cum putem integra meditatia in viata noastra?

Practicarea meditatiei Zen are multe aspecte benefice, atat la nivel psihologic, cat si la nivel corporal, emotional si spiritual. Cu toate acestea, practicantii Zen nu mediteaza cautand sau asteptand aceste beneficii. In realitate, meditatia Zen nu ne serveste la nimic. Ne asezam in meditatie fara a cauta nimic, fara sa fugim de nimic si fara sa ne asteptam la nimic. Numai atunci se pot vedea adevaratele beneficii.

Dati-ne, va rog, cateva idei practice pentru a putea invata meditatia Zen. Daca este posibil, activitati practice pe care le putem integra in viata noastra.

Calea Zen nu este constituita din retete. Meditatia Zen trebuie sa fie invatata cu un maestru Zen, in contextul unei relatii intime intre doua fiinte umane. In general, atitudinea este de a dezvolta un studiu al prezentei, al atentiei concentrate pe ceea ce facem, aici si acum. Cand reusim sa cultivam aceasta atitudine, tot ceea ce facem devine impregnat cu acest stagiu al prezenentei.

Care este efectul pe care doriti sa il produceti celor care va vor citi ultima dumneavoastra carte?

Ultima mea carte ( n.r. care va aparea in Romania la Editura Elena Francisc cu titlul " ZEN – calea către A FI în era globalizării ") vorbeste despre Cultul Pietei, o noua ideologie cvasi-religioasa care s-a extins in aproape intreaga lume. Potrivit acestei ideologii, noul Dumnezeu este banul, noul rit religios este productia si consumul si noul paradis este cresterea economica nelimitata. 
 In general, credinta generala este ca bunurile materiale sunt suficiente pentru ca ne face sa ne simtim fericiti. Si asta este o grava eroare pe care o fac oamenii. Cultul Pietei face ca dorinta de a consuma sa creasca tot mai mult, stimuland zgarcenia si lacomia. Si astfel este creata o situatie impracticabila si lipsita de justete. Planeta nu poate sprijini sase miliarde de oameni care consuma asa cum o face un european cu venituri medii. De aici si catastrofele ecologice in care intram.

Scopul meu in timp ce scriam aceasta carte a fost sa ajut la desteptarea constiintei asupra acestei situatii si sa promovez simtul responsabilitatii colective. Trebuie sa ne simplificam viata, trebuie sa ne reducem consumul propriu, sa invatam sa impartim bogatia acestei planete cu toti cei care traiesc in ea si sa intelegem ca bunastarea materiala este doar un aspect a ceea ce avem nevoie pentru a fi cu adevarat fericiti.

Conduceti sesiuni de meditatie Zen la templul dumneavoastra din Valencia, sesiuni la care participa persoane din toata lumea. Ce ii atrage acolo?

Oamenii vin la templul Luz Serena din Valencia pentru a invata meditatia Zen si pentru a se perfectiona in aceasta. In templu ei gasesc linistea, comunicarea cu natura si relatii umane profunde si calduroase. Oricine se poate simti impacat cu sine insusi si, in acelasi timp, deschis contactului profund cu ceilalti si cu natura.

Care sunt cele mai practice feluri de a scapa de stres?

Nimeni nu poate scapa de stres daca nu isi schimba stilul de viata. Stresul este un simptom. Nu ajunge daca incerci sa tratezi simptomul daca nu aprofundezi originile sale. Problema de fond o constituie abuzurile, zgarcenia si lacomia. Daca avem dorinte puternice avem nevoie de mult timp pentru a le satisface si avem nevoie de bani. Si pentru a obtine bani trebuie sa "vindem" stilul nostru de viata sub forma unei munci platite. In acest fel, intram intr-o forma de sclavie.
Considerati ca oamenii au nevoie de o intalnire cu un mentor, asa cum este si cazul dumneavoastra si al intalnirii cu Taisen Deshimaru? Cum putem facilita aceste intalniri si cum iti poate schimba viata un bun mentor?

Calea Zen nu poate fi invatata sau practicata fara intelepciunea si supervizarea unui maestru Zen. Asa a fost de cand Buddha Sakiamuni a inceput sa ne invete aceasta cale de eliberare. Este o caracteristica traditionala Zen, sa fie transmisa de la maestru la discipol, de la fiinta la fiinta, de la inima la inima.

Cei sau cele care isi doresc sa studieze calea Zen trebuie, in primul rand, sa caute un maestru Zen, pentru ca nu exista Zen fara maestrii. Atentie! Intalnirea cu un maestru Zen iti poate schimba viata. Asta mi s-a intamplat atunci cand l-am cunoscut pe maestrul Taisen Deshimaru la Paris.

Care sunt problemele cele mai grave cu care oamenii vin sa va vada? Care sunt sfaturile pe care le dati cel mai des?

Noi, oamenii, intalnim multe probleme de-a lungul existentei noastre si, poate, cea mai mare dintre ele este ca suntem constienti ca timpul nostru de viata este limitat. Cu totii vom muri, altfel spus, cu totii vom disparea din aceasta lume.

Din punctul de vedere al mortii, cat de mari sunt problemele cu care ne intalnim in fiecare zi? Cate dintre ele sunt cu adevarat importante? Un vechi maestru Zen spunea ca nimic din ceea ce nu poate invinge moartea nu este important. Si ce este continua dincolo de moarte? Asta este ceea ce trebuie sa descoperim.

Nu dau, de obicei, sfaturi. Fiecare dintre noi trebuie sa caute si sa le gaseasca pe cele potrivite, pentru sine. Meditatia inseamna sa intri in contact cu tine insuti si sa iti descoperi propria sursa de intelepciune care se gaseste in interiorul nostru. 

-sursa- ww.feminis.ro/un-maestru-zen-despre-viata-moarte-si-spaimele-omului-modern

Iti transmit din suflet Lumina si Iubire.
gabriella.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu