Totalul afișărilor de pagină

13 feb. 2017

Terapia mental-emotionala sau abordarea psihosomatica a bolii si vindecarii...




Se vorbeste adesea in terapiile holistice (care privesc fenomenul bolii in ansamblu pe toate planurile manifestarii lui) de fenomenul numit somatizare. Ceea ce desemneaza acest cuvant este procesul de materializare in corp (sub forma de afectiuni si simptome) a tensiunilor mentale, emotiilor grele si sistemelor de credinte daunatoare, pastrate neschimbate in constiinta si personalitatea individului lungi perioade de timp (adesea sub forma unor sabloane comportamentale, a unor frici ancestrale, a multor reprimari si limitari). Efectele negative ale unei astfel de abordari a vietii pot fi uneori devastatoare asupra sanatatii, confortului psiho-mental general si/sau circumstantelor existentei cotidiene.

Tuturor viata ne scoate constant in cale evenimente
cu mare incarcatura mental-emotionala si totodata importante din punct de vedere tridimensional pentru prezentul si viitorul nostru. Unii dintre noi au inteles ca principalul scop al evenimentelor care se succed in vietile noastre - uneori cu o repeziciune uimitoare - este ca ne pun in fata unor alegeri (despre ce gandim, ce comunicam si ce intreprindem). Situatiile pot fi uneori atat de complexe sau de rafinate incat o actiune corecta nu poate fi intreprinsa conform unui sablon de gandire sau de reactie exersat undeva in trecutul nostru. Pentru o alegere cat mai corecta este nevoie in majoritatea situatiilor de atentia noastra maxima acordata intregului context, de o mare fluiditate si conectare cu evenimentul pana la abandonare completa in fata acestuia pentru a-l percepe in cele mai fine aspecte ale sale. Cu aceasta atitudine interioara devine posibila traversarea norilor mentali / emotionali si accesarea unui nivel superior de constiinta de unde solutia apare in mod clar si firesc, fara indoieli sau resentimente, atat pe cale intuitiva cat si intelectuala.
Multi oameni nu doresc insa confruntarea cu un eveniment mai ales neplacut, astfel incat trateaza lucrurile superficial, erijandu-se sau incercand sa scape cat mai repede si cum pot mai usor de momentele de responsabilitate fata de ei si de tot ce ii inconjoara. Adesea insa aceste momente si situatii de viata stanjenitoare aduc cu ele examene importante de constiinta, in care este oferita ocazia de a elibera anxietati vechi, de a depasi limitari mentale, de a vindeca rani emotionale, de a inlocui un sistem de credinte invechit si disfunctional cu altul nou si adaptat unui context de viata mai complex - ajutandu-ne astfel sa ajungem la o perceptie mai fina si mai dinamica a realitatii. Consecinta este ridicarea in mod natural a nivelului de inteligenta, senzitivitate, intelepciune si compasiune. Fiinta devine mai fluida, mintea se echilibreaza mai repede, solutiile sunt gasite intr-o mai mare armonie cu viata iar sanatatea organismului nu are de suferit deoarece nu se creeaza noi blocaje si tensiuni mental-emotionale, ci, din contra, se rezolva din cele vechi.

Oamenii adesea nu isi dau seama
de oportunitatile pe care le aduc cu ele situatiile de viata mai putin placute si, furati de evenimente, uita sa se lase patrunsi de intreaga problema, asa cum este, asa cum vine. Astfel nu reusesc sa intre intr-o conexiune suficient de profunda cu problema incat sa poata sa-i priceapa mesajul fundamental si sa gaseasca o solutie cu adevarat viabila la aceasta. Adesea vrand sa scapam de ceea ce numim "probleme", fie ne prefacem ca ele nu exista, fie dirijam problemele pe un fagas cunoscut si superficial. Sau mai facem ceea ce am fost obisnuiti de mici - ne pierdem in reactii emotionale oarbe, facandu-ne adesea rau atat noua cat si celorlalti.

Toate acestea din 2 motive:
1. nu stim ca problema se rezolva aproape intotdeauna la un nivel de constiinta mai inalt decat cel la care a fost creata;
2. nu incercam sa ne conectam la ceea ce simtitim si gandim atunci cand chiar ne dam voie sa avem acea problema.
De multe ori nici nu realizam ca avem o problema. Sabloanele noastre de reactie ne pot spune ca aceasta este realitatea implacabila si ca nu prea avem mare lucru de facut. Variantele ar fi: revolta oarba, respectiv reprimare si complacere.

Aplicand ani la randul aceste formule dezavantajoase si limitate de a manageria nu numai o situatie ci insasi viata, la un moment dat este posibil sa ne trezim dupa un timp mai scurt sau mai lung ca stresul, auto-limitarea mentala, frica si durerea emotionala acumulate constant in inconstient erup in corp provocand boli si afectiuni: cardio-vasculare, articulare, digestive, renale, hormonale, imunitare, nervoase. Ca sa nu mai vorbim de o situatie de viata instabila, tensionata si adesea deloc multumitoare.


Abordarea psiho-somatica a vindecarii are ca premisa corelatia potrivit careia manifestarile in plan psiho-emotional determina manifestari in plan energetic, care determina la randul lor manifestarile din planul fizic. Asadar, problemele psiho-emotionale, neglijate, negate, reprimate ori incorect tratate vor constitui germenii viitoarelor dezechilibre la nivel energetic si, mai apoi, declansatorii feluritelor afectiuni in plan fizic. Tratarea efectelor grosiere (bolile propriuzise), o deblocare energetica eficienta si incursiunea cat se poate de constienta si asumata in tot ceea ce inseamna universul nostru mental-emotional constituie premisele unei vindecari eficiente si durabile (chiar daca uneori lente).

Manifestarile dizarmonioase in plan mental-emotional sunt evidente imediat, dezechilibrele produse de acestea in plan energetic au o latenta medie de aparitie si pot fi recunoscute atunci cand in corp apar dereglari functionale (adica nu exista leziuni la nivelul organelor, insa acestea incep sa nu mai functioneze corespunzator), in timp ce manifestarile corespondente in plan fizic au un timp de latenta mult mai mare, devenind evidente dupa nenumarate trairi dizarmonioase si dupa indelungate dereglari functionale la nivelul de organe si sisteme. In aceasta faza de manifestare fizica apar leziunile organice iar boala poate fi deja depistata in corp sub aspectul modificarilor fizice produse de prezenta sa.

Terapia naturala autentica propune o abordare holistica, oferind solutii si remedii menite sa influenteze toate cele 3 planuri (psiho-emotional, energetic si fizic).
 
-sursa-http://www.terapii-naturiste.com/calivita/dezvoltare-personala/meditatie-de-vindecare.htm-
Inchei cu Trebuie sa Traiesc.
gabriella.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu